A Hortobágyon idén is megrendezték Magyarország egyetlen bio borversenyét

Spread the love

A Hortobágyon tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft, Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra Vendégház és a Debreceni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni.

[bsa_pro_ad_space id=5]

Gencsi Zoltán, Hortobágy alpolgármestere köszöntőjében elmondta, hogy nem véletlenül ad otthont a Hortobágy Magyarország jelenleg egyetlen országos bio borversenyének, mert a szőlőn kívül, több olyan biotermék is itt készül a Hortobágyon, amelyek egyre népszerűbbek a hazai és nemzetközi mezőnyben. A biogazdálkodás tekintetében itt található az ország legnagyobb összefüggő, kb. 20.000 hektár bio művelésű területe.

Kovács Pál borszakújságíró, versenytitkár köszöntőjében elmondta, hogy tőlünk nyugatra a biobor presztízse és minősége is évről évre folyamatosan erősödik, amelyet – ha lemaradással is ? de a magyar bio borágazat is próbál követni. A XIII. bio borverseny is azt mutatja, hogy egyre több borász készít kiemelkedően jó bio borokat a hazai fogyasztásnak sajnos még mindig csak néhány százalékát kitevő ágazatban. Idén két ország hét borvidékének 10 pincészete képviseltette magát az április 17-én a hortobágyi Ökotúra Vendégházban megrendezett borbírálaton.

A zsűrielnöke, dr. Kovács Tibor, borász, a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok tanácsadója volt, aki értékelésében kiemelte, hogy a versenyre beküldött bio borok kitűnő minőségüknek köszönhetően minden tekintetben felveszik a versenyt a legjobb magyar nem bio borászatokkal, sőt nemzetközi kitekintésben is sikeresek lehetnek.

Fehér borok kategóriájában több bronz és ezüst minősítés mellett négy aranyérem született, a csúcsbor minősítést a Dobosi Pincészet Bio14,92 Olaszrizling 2016 kapta.

A bor jellemzői: Színe mély aranysárga színű, Illata rendkívül intenzív akác mézes. Ízében nagyon gazdagon jelenik meg benne a helyi termőhely, sok-sok aszalt gyümölcsös zamattal, talán a legintenzívebben a aszalt barack jelenik meg benne.Ezt a bort különleges alkalmakhoz ajánljuk, lassan fogyasztva, hogy legyen ideje kinyílni a bornak.

Vörös borok kategóriájában a zsűri két bornak adott aranyminősítést. Csúcsbor címet kapott a Szászi Birtok Balaton felvidéki Cabernet Franc 2017 bora.

A bor jellemzői: Élénk bíborvörös szín, telt, aromás illatok, kortyban érett málna, áfonya ízek mellett, vibráló savak és komoly textúra érezhető, jó ivású, hívogató elegáns bor. Ahogy a borász mondja – ez a vidék, ahol mi művelhetjük a szőlőt, egy ajándék az élettől. Valóban így van, ezért is érdemes megkóstolni.

A csúcsborok borászatai részt vehetnek 2019. február 12-15. között a németországi Nürnbergben megrendezésre kerülő MUNDUS VINI 2019 Biofach nemzetközi versenyén. A győztesek a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. támogatásával jutnak ki a világ legnagyobb bio borversenyére.

 

[bsa_pro_ad_space id=12]