Debrecen városa támogatásának köszönhetően, illetve a helyi önkormányzat és a Főnix Rendezvényszervező közreműködésében évről-évre egyre több borbarátot sikerült megszólítania a Bakator Bor-és Gasztrofesztiválnak, amelynek rendszeresen az Érmelléki borvidék központja, Bihardiószeg ad otthont.
Egy évvel ezelőtt sajnos a pandémiás helyzet nem tette lehetővé, hogy a program megvalósuljon, ezért nagy örömünkre szolgál, hogy ha kisebb léptékben is, de idén ismét sor kerülhet a magyar borkultúrát középpontba állító gasztronómiai rendezvényre.
Örömhír az is, hogy az idei Bakator Bor-és Gasztroteraszon már be tudják mutatni boraikat azok a helyi borászok, akik 2018-ban és 2019-ben a Nagyváradi Borbarátnők Egyesületének szervezésében, többek között Debrecen város kiemelt támogatásának köszönhetően bakator szőlőt telepíthettek. Ez a legendás bor az elmúlt századokban az Érmellék fehér csúcsborát adta.
A Bakator Bor- és Gasztroterasz helyszíne idén, szeptember 25-én a Padalja pincesor.
11.30-12.30 Bakator borok kóstolója
Helyszín: Várdai József Pincéje
A borkóstolót vezeti: Kovács Pál, Debreceni Borozó felelős kiadója és Pálfi Noémi borszakértő, a Nagyváradi Borbarátnők Egyesületének elnöke.
Dr. Szabó József legújabb, Bihardiószegről és a Bakatorról szóló tanulmányát ismerteti.
13.00-13.30 Megnyitó ünnepség
(helyszín: a bihardiószegi Nagyhegyen a Szent Orbán-emléktáblánál)
– Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere köszöntje
– Puskás István, Debrecen alpolgármestere köszöntője
– Várdai József, a Zichy Gazdakör elnöke átadja a 20. Bihardiószegi Borversenyen díjazott borászoknak az elismerő okleveleket
– Pálfi Noémi, a Nagyváradi Borbarátnők Egyesületének elnöke, az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének ügyvezető igazgatója
– Kovács Pál, Debreceni Borozó felelős kiadója, a Borászok Barátja
– Heit Lóránd borász, a Bakator Szövetség alapító elnöke
Közreműködik a Soroglya zenekar. (12.45-13.00 és 13.30-13.45)